Je hebt het vast wel eens ergens voorbij zien komen, in een natuurwinkel of een recept bijvoorbeeld. Echter, heel bekend is deze superfood nog niet. We hebben het over amaranth. Een plant met de eigenschappen van graan, maar niet behoort tot de grassenfamilie. Maar wat is het nou eigenlijk en wat kan je ermee? Dat lees je in deze blog.
Kort samengevat
Amaranth wordt al eeuwenlang wereldwijd geteeld. De plant is een pseudograan: het heeft eigenschappen van graan, maar dat is het niet. De zaden zijn glutenvrij en zijn rijk aan eiwitten, vezels en diverse vitamines en mineralen. Je kan amaranth koken, vermalen tot meel of poffen.
Wat is amaranth?
Amarant, ook wel bekend als amaranth of Amaranthus, is een verzamelnaam voor een groep van eenjarige, kruidachtige planten die behoren tot de amarantenfamilie. Deze familie bestaat uit 60 soorten en wordt al eeuwenlang wereldwijd geteeld.
Amarantplant
Er zijn verschillende soorten amarant, maar ze hebben over het algemeen vergelijkbare kenmerken. De Amarantplanten staan bekend om hun opvallende bloemen en zaadproductie. De planten hebben vaak lange, rechtopstaande stelen met eenvoudige bladeren en kleurrijke bloemen die variëren van rood tot groen en geel. De meest opvallende eigenschap van amarant is echter de zaadproductie. De planten produceren talrijke kleine zaden in grote bloemaren die aan de top van de stelen groeien.
Pseudograan
Amaranth wordt beschouwd als een pseudograan. Pseudogranen zijn voedingsmiddelen die vergelijkbare culinaire toepassingen hebben als echte granen, zoals tarwe, rijst en maïs, maar botanisch gezien niet behoren tot de grassenfamilie waar echte granen onder vallen.
Amarantzaden vallen in deze categorie, omdat ze zowel qua voedingswaarde als culinaire toepassingen vergelijkbaar zijn met granen, maar de plant zelf behoort tot een ander botanisch geslacht, namelijk het geslacht Amaranthus.
Is amaranth glutenvrij?
Gluten is een groep eiwitten die van nature voorkomt in verschillende granen, zoals tarwe, rogge en spelt. Hoewel de zaden van de amaranth wel eigenschappen hebben van graan, is amaranth volledig glutenvrij. Hierdoor is amaranth een geschikt glutenvrij alternatief voor graan voor mensen met een glutenallergie.
Waar smaakt amaranth naar?
Amaranth kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. Ons advies is om gewoon verschillende bereidingen te proberen en te kijken wat jij lekker vindt.
Hoe gebruik je amaranth?
Amaranth kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. Ons advies is om gewoon verschillende bereidingen te proberen en te kijken wat jij lekker vindt.
Koken
De zaden zijn het best verkrijgbaar en worden veelal gebruikt als alternatief voor rijst. Laat de zaden een nacht in water weken in de koelkast. Je kan de amaranthzaden nu gewoon koken zoals je gewend bent om rijst te koken. Ongeveer 10 – 15 minuten. Houd er rekening mee dat de structuur van amaranth niet exact hetzelfde is als rijst.
Je kan de gekookte zaden ook goed gebruiken als basis voor salades, soepen en stoofpotjes.
Vermalen tot meel
Door amaranth te vermalen tot (glutenvrij!) meel, wordt er nog veel meer mogelijk. Gebruik het bijvoorbeeld om brood, koekjes, pannenkoeken en andere baksels mee te maken. We zien steeds vaker dat amarantmeel wordt gebruikt in glutenvrije producten in de supermarkt.
Poffen
Amarant kan je ook poffen tot een gezonde snack. Het wordt een soort mini popcorn. Het ruikt en smaakt ook ongeveer hetzelfde als popcorn. Het poffen van amaranth kan lastig zijn als je het nog niet eerder gedaan hebt. De kleine korrels verbranden namelijk snel. Uit onze ervaring kan je het beste een pan gebruiken die goed heet kan worden, beginnen met 1 a 2 eetlepels amarant en de korrels goed in beweging houden.
Schep niet te veel korrels in de pan, want als ze niet goed bewegen verbranden ze en de geur die daarvan afkomt blijft in je huis hangen.
Als je eenmaal genoeg amaranth hebt gepoft, kan je het op smaak brengen met een beetje zout of suiker. Net wat je voorkeur heeft.
Is amaranth gezond?
Wij vinden dat amaranth met recht een superfood wordt genoemd. De kleine zaadjes zijn onder andere rijk aan eiwitten, vezels en diverse vitamines en mineralen.
Rijk aan eiwitten: amarant is een goede bron van plantaardige eiwitten. Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een compleet eiwit wordt genoemd.
Rijk aan vitamines en mineralen: Amarant scoort goed op dit vlak. Amaranth bevat veel B-vitamines (B1, 2, 3, 5, 6, en 11), vitamine C en E. Het is dus ook rijk aan mineralen waaronder calcium, magnesium, ijzer, kalium, zink en fosfor. Met name de hoeveelheid calcium is bijzonder. Zo bevat het 59% meer calcium dan melk. Dit maakt het een waardevol supplement voor vegetariërs, veganisten en mensen die geen melkproducten (mogen) eten.
Rijk aan vezels: Amarant is een goede bron van voedingsvezels, wat gunstig is voor de spijsvertering en kan bijdragen aan een verzadigd gevoel na het eten. Vezels dragen ook bij aan het handhaven van stabiele bloedsuikerspiegels.
Bron van antioxidanten: Amarant bevat antioxidanten zoals vitamine C en E die helpen om cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
Amaranth kopen
Bij Superfood4Me is de amaranth van het Nederlandse merk Vitiv te koop. Het is biologisch geteeld en voldoet aan de strenge biologische kwaliteitseisen van Skal Biocontrole. De amaranth van Vitiv zit verpakt in een papieren zak per 500 gram.
Profiteer tijdelijk van 20% introductiekorting!
Vitiv amaranth bio (500 gram)
500 gram
Adviesprijs: 5,5
€ 4,4
In winkelmand